Mentalbeskrivelse – Hund, med Bella og Vårin

Siste helg i september arrangert Norsk retrieverklubb avd. Kongsvinger mentaltest i grustaket overfor der jeg bor. To curlygames hunder hadde anledning til å delta; Bella (Curlygames Totta 2 år og 5 måneder) og Vårin (Curlygames Årkjølen, 1 år og 5 mnd).

Jeg synes det er spennende og svært nyttig å se hvordan de ulike hundene oppfører seg i banen. Noe av det som blir beskrevet er hvordan hunden oppfører seg mot en fremmed, lekelyst, jaktlyst, hvordan de reagerer på overraskelser, brå lyder og hvordan de reagerer på skudd. En mentalbeskrivelse er nyttig for oppdretter, men også lærerikt for eier.

Her er del 1 av Bella sine reaksjoner.

Delt 2:

Jeg må si jeg er imponert over Bella sin mentale styrker. Hun blir ikke redd for noe av det hun blir utsatt for og viser heller ingen trussel. Hun er leken og med stor jaktlyst. På skuddet er hun først opptatt av skytter. Andre gang forsvinner hun inn i skogen for å lete og for å se om det kommer mer.

Resultatene er satt inn i et MH – diagram, sammen med snittet av hunder fra Curlygames som er testet og snittet av hunder testet i Sverige fram til 2018. Det viser tydelig at Bella avviker fra snittet i, etter min oppfatning positiv retning.

Bella sitt MH-diagram

Bella sitt kritikkskjema

Dagen etter var det Vårin sin tur. Jeg fikk desverre ikke filmet alt og noe ble dårlig filmet. På avstandsleken (der det kommer snikende en person med regnponcho ut av skogen med merkelige, litt truende bevegelser som etterpå inviterer til lek) burde jeg ha flyttet kamera over på Vårin. Hun fulgte med på figuranten, men når hun ble sluppet benyttet hun anledningen til å gjøre seg kjent med terrenget og var ikke spesielt opptatt av figuranten. På lydskrammelet fikke jeg desverre ikke med meg hele momentet. Når kjettingen laget lyd gikk Vårin rett bort for å undersøke hva dette var. På spøkelsesmomentet forsvinner kamerat opp i det blå, det var fordi Vårin kom innom for å hilse på meg. Ellers tror jeg at jeg fikk med det meste:

Vårin sin MH:

MH-diagram Vårin

Vårin viser stor lekelyst og jaktlyst. Hun er en noe mer forsiktig hund en Bella. Hun reagerte sterkt på spøkelsene, men avreagerte raskt. Det gjorde hun også på kjeledressen og viste ingen gjenstående redsel. På skuddet var kastet hun et kjapt blikk i retning skytter før hun fortsatte leken. Bortsett fra på spøkelsene viste hun ingen trusselatferd. Vårin var bare 15 måneder på testen, det kan nok bidra til noe større utslag enn hva snittet viser.

Vårin sitt kritikkskjema