Valpetest

Valpene har nå blitt 7 uker. De blir stadig mer aktive og livlige. Det er godt det er sommer så de kan være mye ute å få utløp for energien.

Godt med litt vann i sommervarmen

Nye opplevelser

Den siste uka har de opplevd mye nytt. De har møtt mange nye mennesker og de har vært på tur i skogen og krysset en bekk både til vanns og over en bru. De følger fint med meg når vi går med glad hale. Når vi kom til bekken var brua spennende. Alle prøvde seg på den, med mer eller mindre hell i starten men etter hvert fikk alle dreisen på det, bare de ikke prøvde å gå opp fra siden. På vei tilbake løp alle over med den største selvfølge.

Vi la også turen om sandtaket der de fikk prøve seg på et nytt underlag. Det er herlig å se hvordan de tar for seg av alt nytt.

Valpetest

Valpene har også kjørt bil flere ganger. I går helt til Oslo for valpetest. På veien inn fikk de dele et stort margbein. Da roet de seg og lå og gnagde til de sovnet. Valpetesten foregikk i et industrilokale på Alna. Jeg fikk parkere i garasjen og vi tok med oss tre valper opp av gangen. Da fikk de også kjørt heis for første gang. De tre første fikk gå rundt i lokalet og tisse litt før vi startet testen. Da ble en og en valp tatt med i et eget rom med vindu, slik at jeg kunne følge med. Først ute var Tobias med lilla halsbånd, deretter Jesper med orange halsbånd, og Jonathan med grønt. Deretter var det de tre siste sin tur. Førstemann ut av dem var Kasper med blått halsbånd. Han fikk litt kortere tid enn de andre til å gå rundt i lokalet. Deretter var det Camomilla med for anledningen rosa halsbånd og Bastian med hvitt (og blått) halsbånd.

Jeg var så heldig at jeg fikk Kai Iversen til å gjennomføre testen. En svært erfaren hundemann med bakgrunn i politiet og arbeid med tjenestehunder. Testforholdene var også helt perfekte. Selve valpetesten består av 9 momenter og er en «Puppy Attitude Test» (PAT). Alle valpekjøperne får med testskjema for sin hund og jeg anbefaler dem å lese artikkelen til Kai som jeg har lenket til og som beskriver testen i detalj. Ta beskrivelsen i artikkelen til Kai Iversen med en klype salt Som kjent er ikke fysisk avstraffelse noe jeg anbefaler! Det jeg er opptatt av er å se hvordan valpen reagerer i nye omgivelser, hvordan den forholder seg sosialt til ukjente mennesker og samarbeider og ikke minst at valpen er interessert i apportering og bringer tilbake og at den ikke er lydfølsom. Jeg liker også at de ikke har noe i mot å bli håndtert. Jeg tar gjerne i mot tips på andre opplegg for valpetester

Oppsummeringen til Kai var at dette var et veldig jevnt kull som trygt kunne plasseres ut til «hvem som helst». Det er kun små nyanser som skiller dem. Testen viser at valpene har har selvtillit, mot og sikkerhet, men også at de aksepterer menneskelig lederskap og ikke har behov for kontroll og som er generelt villig til å gjøre som den får beskjed om. Alle valpene svarte umiddelbart på kontakten med testleder og kom villig med halen opp, men ikke alle slikket hender. Ingen av dem var «hysterisk glade» i sin tilnærming og ingen var tilbakeholdne. Alle fulgte villig med testleder, noen etter å ha tenkt seg litt om. Det kunne jo hende det var noe annet morsomt å finne på. I testen der valpene blir lagt på ryggen var det kun Jonatan med grønt halsbånd som kjempet i mot, men ha roet seg med øyekontakt med testleder og aksepterte situasjonen. De andre aksepterte posisjonen de var plassert i med en gang, og var fornøyd med det. Dette var ikke overraskende. Det er Jonatan som protesterer når jeg legger dem på rygg i fanget for å klippe klør. Men Jonatan aksepterer også situasjonen når han forstår han må. Alle slår seg til ro hos testleder under testen for sosial dominans. Noen slikker hender og ansikt, mens andre nøyer seg med å bli strøket. Ingen hysterisk hilsen og ingen trekker seg tilbake. Når testleder holder valpene opp fra gulvet henger alle avslappet og aksepterer situasjonen.

Så kom momentet jeg synes er morsomst på testen. Det er når testleder viser dem en ball av papir og triller bort over gulvet. Alle følger spontant etter, plukker opp og returnerer uoppfordret mot testleder. Det er slik jeg vil ha det! Den andre gangen for Jonatan leker han litt med ballen før han returnerer når testleder oppfordrer han til det. Testleder mente det var fordi valpen så meg gjennom vinduet. Jeg så at han var oppmerksom på meg og prøvde å gå litt lenger vekk. Jeg vet ikke. Men jeg ser i hvert fall at også Jonatan har dette i seg. Muligens har han en større tendens til å ville leke med bytte, muligens ikke. Han viser de samme trekkene som de andre når det gjelder tjenestevillighet og oppmerksomhet, men er kanskje hakket mer selvstendig.

Valpene har litt ulike terskel for hva de opplever som ubehagelig. Lille Tobias lot seg ikke affisere av et trykk mellom tærne i det hele tatt. Akkurat dette momentet har jeg litt vondt for å forstå nytten av. Men neste moment som går på lydfølsomhet er interessant. Det er viktig at en jakthund ikke er redd for skarpe lyder. Ikke helt uventet var det ingen av dem som gjorde noe nummer ut av lyden. Noen satt litt og tenkte seg om før det gikk bort og undersøkte, men ingen viste negativ reaksjon på lyden og alle gikk bort og undersøkte hva det var som falt. Alle lekte også med fillen. Igjen på en rolig, undersøkende måte. Det var ingen av dem som var hissig på å «drepe byttet». Det er slik vi vil ha en retriever.

Alt i alt er jeg superfornøyd med testen og stolt av valpene. Fra og med neste helg er det opp til de nye eierne å forvalte disse små talentfulle skapningene.

Vektutvikling

Alle valpene veier nå over 7 kg. Bastian (hvit) har nå tatt igjen Tobias (lilla) denne gangen. Jonatan (grønn) er fortsatt størst og Kasper og Jesper er akkurat like store. Kroppene er i ferd med å endre seg, de er ikke like butte og runde hjemme men begynner å få fasong.

Foto: Marte Bækken

3 Comments

Comments are closed.