Mye glede og god aktivisering med Nosework

Nosework er en relativ ny hundesport som er morsom, nyttig og gir en svært god aktivisering av hunden.  Som kjent trenger en curly å få bruke seg, og nesearbeid er en god utfordring.

  • Bella dommerens favoritt NW 2

«Grunnen til at jeg elsker NW er at hundene mine blir så lykkelige av det, og samarbeidet vårt blir så godt. Det er en aktivitet som er lett å drive med på egenhånd og så er det så gøy å lære mer. Miljøet er skikkelig godt. Jeg har det hyggelig når jeg er med på treningsgrupper og har alltid noen å snakke med når vi er på konkurranser» (Kristin)

Hva er nosework?

I Noseworkkonkurranser skal hunden søke etter små mengder med materiale som er innsatt med spesielle lukter i ulike søksmiljøer. Hunden skal søke i fire ulike miljøer; emballasjesøk, romsøk, utendørs søk  i anvist område og det siste er søk på utsiden av kjøretøy. Søket skal være selvstendig uten særlig bistand fra fører og markere ved funn. Hvordan hunden markerer er opp til hunden og eier lærer seg å lese hunden og rapporterer funn.

Innlæringen foregår på hundens premisser og starter med å lære hunden at det er gøy å bruke nesa og søke og finne noe. I starten er dette kanskje godbiter eller en leke. Når hunden forstår leken introduseres den for lukt.  I klasse 1 er det eteriske oljer fra bjørk, i klasse 2 Anis og i klasse 3 introduseres i tillegg kryddernellik.

Sporten er fortsatt under utvikling

Naomi Sund, som eier Curlygames Heti (Kivi sin datter), har vært med fra starten i 2014 og har sammen med andre bygget opp sporten i Norge. Sporten organiseres av Nosework Norge og er foreløpig ikke en del av NKK-systemet.  Naomi er en av kun fire dommere i Norge som er kvalifisert til å dømme alle klasser.

Siden 2014 er det utdannet flere instruktører og dommere, så fra kun å arrangere konkurranser i klasse 1 er det i år også arrangert konkurranser i klasse 2. Før du kan starte i konkurranse må du gjennom en såkalt LGT-test, en forkortelse for Lukt-Gjenkjennings-Test. Der må hunden velge ut den riktige esken av 12 esker, der 11 er tomme.

Gode resultater for Curlygames

Det er mange klasser og ulike titler. Du starter i NW1, deretter er det ulike spesialistsøk før du starter i NW2. I tillegg til selve konkurransene kan man også gjennomføre merkeprøver. Den første NW2-konkurransen ble holdt i slutten av januar 2023 i regi av Åsnes Hundeklubb der Naomi var dommer. Kristin Ørjasæter med sin Curlygames Totta, kalt Bella (Heti sin søster), deltok i denne konkurransen og erfarte at dette nivået er atskillig mer krevende. Mange hunder har oppnådd NW1 tittel i Norge, men hittil er det svært få som har oppnådd NW2 tittel.

Naomi konkurrerer også selv innimellom dommeroppdragene, både med Heti og med labradoren Tinka. I juni var Naomi for engangs skyld ikke dommer selv og fikk startet med Heti. Hun kom på 3. plass. Bella og Kristin startet for første gang i NW2 og kom på 9. plass. Bella ble også dommerens favoritt på grunn av det gode samarbeidet mellom hund og fører.

Kristin har også Curlygames Kamomilla. Hun har bestått LGT test for alle 3 dufter og er nå kvalifisert til å starte NW 2 når hun har fullført NW1. Bella har LGT-test 1,2 og 3 og NW1, SK-1, SI-1 og SU-1 og har altså hatt sin første start i NW2. Heti har omtrent de samme titlene som Bella, men fullfører ofte på bedre tid og havner derfor oftere på pallen. Det konkurreres også i Nosework i Sverige, der brukes det vannbaserte lukter fra eukalyptus, laurbærblad og lavendel. Elisabeth har startet med Sambo (C. Singing Winds) med gode resultater.

Jeg takker Kristin for at hun har lært meg mer om denne aktiviteten. Hadde jeg hatt litt bedre tid tror jeg dette hadde vært midt i blinken for Mira!