Hundeferie i Hemsedal

En uke ferie med hundetrening er avsluttet. Vi reiser hjem med masse gode erfaringer, ny kunnskap og nye venner. Heti gjennomførte sin første WT med bestått og alle dummyer i hånd og Kivi deltok for første gang i eliteklassen, og det med stil. Hun vant med 95 av 100 poeng! Hele uka har vi hatt et fantastisk vær, heldigvis med litt vind og mulighet for bading, noe som har gjort det levelig for både to- og firbeinte. Stor takk til Christina og Else for organisering, alltid like blide og hjelpsomme.

Hundeferie i Hemsedal er et tradisjonsrikt kursopplegg arrangert av retrieverklubben avd. Bergen. Vi bodde i foten av slalombakken i Trøim, Hemsedal. Selve treningene var i Grøndalen og ved noen tjern ved Thorsetstølane.  Ettersom jeg hadde avtalt med Naomi å passe Heti ble hun også meldt på kurs.

Curlygames Heti

 

Mandagen startet med Heti i unghundgruppen til Asbjørn Kristiansen. Jeg var spent og nervøs for hvordan samarbeidet med Heti skulle bli, selv om jeg hadde fått gode instruksjoner av Naomi.  Det startet heller ikke så lovende. Ettersom det var en unghundgruppe var det mye venting, noe Heti syntes var riktig kjedelig.  Noe av Asbjørn sin filosofi er å ha flere oppgaver slik at det ikke blir så forutsigbart for hunden.  Heti startet med å få et kast med dummy forover. Så snudde vi og gikk motsatt vei før vi stoppet, så fikk hun et kast den veien. Deretter snudde vi oss og sendte på den første. Når den er inne går vi fot mot der den første lå, kaster den ut igjen og snur oss og sender på den andre osv. Heti forsto ikke helt min «På plass», så vi satt stort sett stille og snudde oss. Hun løp fint ut og plukket dummyen men hadde ikke hastverk med å avlevere og syntes det var morsomt å leke med dummyen. Hm, dette kunne blir en vanskelig uke!

Når økta var ferdig var det å sette seg i bilen å reise opp til Grøndalen til elitegruppe med Åse Tøfte som instruktør. Der er det en fin stor grasslette med litt høyt gras, ved siden av en elv som heldigvis hadde bra vannføring. Gjennom uka fikk vi prøvd på lange dirigeringer, markeringer og utsending til nærsøksområder. Vi fikk øvd oss på skrå markeringer over elva, dirigeringer over elva og dobbeltmarkering på lange avstander. Disse oppgavene ble i en økt løst gjennom en walkup, der hundene måtte vente på å hente sin markering, bla annet på dobbeltmarkeringene. Vi fikk øvd oss på timing for stoppsignalet. På min huskelapp står det nå: La Kivi gå 10 – 15 meter utover fra der jeg tror jeg skal blåse stopp. Jeg stoppet henne for tidlig og da ble det vanskelig ettersom Kivi har en tendens til å søke hjemover. Dette er min utfordring ettersom jeg har vondt for å vurdere avstand på  langt hold.  Vi trente også på markeringer på linje, der alle ble kastet før hundene begynte å jobbe. Med grønn bakgrunn og grønn bakke var det ikke lett å markere. Vi har trent lite markering på linje, så det står også på oppgaveblokka framover. Vi jobbet også med nærsøk og signaler.  Jeg har trodd jeg har vært tydelig, men der var det mye å hente. Gøy å se at Kivi responderte så bra på hvordan jeg holdt hode og arm og hvordan hun kastet seg over alle oppgaver med stor selvtillit. Stor takk til Åse for god støtte og morsomt og gjennomtenkt opplegg!

Og hvordan gikk det så med Heti?

Vi tok oss en egen ettermiddagsøkt i Grønndalen mandag ettermiddag.  Jeg fulgte Asbjørns opplegg, og når Heti var på vei tilbake la jeg meg ned på ryggen. Heti syntes det var spennende og løp opp på meg så vi riktig kunne kose. Det gjorde vi mange ganger. I løpet av den økta følte jeg at tillitten mellom oss var på plass. Og når jeg så satte på innkallingssignalet rett etter at hun hadde plukket dummyen var ikke returen lenger noe problem. I løpet av uka kom også dummyen stadig oftere i hånd. Et tilbakefall torsdag riktignok, men da var det skrekkelig varmt og Heti peste mye. Da gikk vi en Walk up light. Heti var rolig og gikk ganske fint fot, kun med noen få påminninger. Hun satt rolig mens det ble skutt og kastet. Hun trengte litt hjelp til dirigeringen. Den hadde hun glemt, enda det ble skutt og kastet dummyer i området før vi startet. Det trengs litt erfaring for å huske slikt. Hun fikk også en dirigeringsoppgave inn til et område der det var gjemt små dummyer og skutt. Hun stoppet på signal og søkte til høyre og fant sin dummy. Da ble jeg imponert! Det er tydelig at Naomi og Heti har trent bra og at de har kommet et godt stykke på vei. Fredagen jobbet vi med vann. Det vil si de fikk en oppgave på land og en på vann og gjerne en på land igjen. Heti sprang i vannet med stor iver. Hun fikk en markering på en øy som hun også svømte fint ut og hentet. Godt å se at det ikke var noen nøling i vannkanten og at hun svømte kontrollert og fint.  Gøy for meg å se hvordan det Heti kan og forstår kom fram i løpet av uka og hvordan vi fikk samarbeidet på plass. Det var en sann glede å jobbe med henne.  Hun var fokusert og ivrig med god fart og stor evne til å lære.  Stor takk til Naomi for hvordan hun trener og følger opp Heti. Stor takk også til Asbjørn for hans store forståelse for den enkelte hund og gode tips til hvordan treningen bør legges opp. Jeg har vært på kurs med Asbjørn før og har brukt dette under trening med Kivi, men jeg er veldig glad for at Heti ga meg anledning til å friske dette opp.

Onsdag var det fridag og Lara var fornøyd med at hun fikk være med hele dagen og ikke ble avspist med korte økter. Vi gikk en fin tur på fjellet og plukket molter og koste oss.  Rakk også en tur innom hytta.

Kurset ble avsluttet med en uoffisiell working test, heldigvis fikk også Lara være med. Først gikk jeg runden med Heti, hennes startpost var en markering i skogen. Hun strevde litt med å finne dummyen, men den kom hjem og i hånd. Neste oppgave var en markering på en hogstflate. Hun fant den lettere, etter først å sjekke skytteren. Her kom hun fint tilbake og leverte og fikk sin høyeste poengsum på 16 poeng. Det oppnådde hun også på post 4 som var en lignende oppgave, inkludert litt fotgående! Hun løste en annen markering på post 3 til 15 poeng. Den siste posten var en enkel markering i vann på kort avstand. Vi fikk beskjed om å stå nesten i vannkanten. Når plasket kom var reiste Heti seg og gikk mot vannet. Men hun satt seg igjen på kommando og gikk på signal. Dummyen kom også denne gang i hånd og vi berget 8 poeng ettersom det var i begynnerklassen og hun satte seg igjen uten å gjennomføre knallingen. Med det har Heti fullført sin første working test med bestått med en 5. plass og 67 poeng . Ikke dårlig!

Lara var glad for å få lov til å gå. Hun startet markeringsarbeidet med dagens 20 poenger, og avsluttet med 9. Da var hun sliten! Det er så godt at hun er frisk nok til å bli med. Hun arbeidet jevnt og trutt og løste alle oppgavene, riktignok i et relativt sedat tempo. Hun trengte litt hjelp på dobbeltmarkeringen og den siste landmarkeringen, men ellers var det greit. Vannarbeidet var en markering på en liten øy et stykke ut. Den er det vanskelig å komme opp på. Lara svømte stødig ut, prøvde seg litt men la på svøm rundt øya og klatret opp på baksiden. Dommerens kommentar: En erfaren dame som løser oppgaven sin. Vinner av åpen klasse var Trine-Lise Kolsrud Johannessen med Arco. Tone Kit tok andreplassen med unghunden Twisti. På tredje kom Kjersti og Lotta som vi hadde trent med hele uka. Gøy!

Kivi startet for første gang i Eliteklassen og jeg var spent på hvordan oppgavene så ut. Den første posten – der Heti og Lara hadde markering, var det en dirigering med forstyrrelse – det gikk ut skudd og kast til høyre.  Jeg sa nei til markering og sendte henne ut og hun løp rett på og plukket. Knallstart med 20 poeng. På post 2 var det nå dirigering til høyre for der de andre klassene hadde hatt markeringer – ned en bakke over et sivområde og opp en bakke. Avstanden var ikke så lang og det ble skutt mot område. Kivi løp fint ut, men dreide til høyre i stedet for å fortsette opp bakken. Det som var fint var at hun stoppet på signal og tok signal om ut skrått opp mot venstre for meg. Der fant hun dummyen selv. Hun mistet 2 poeng på denne posten. Neste oppgave var en lang markering. Kivi løp ut og stoppet i område der åpen klasse hadde hatt sin markering. Jeg blåste stopp og ut, hun lystret og fant dummyen. 2 nye poeng tapt. Neste oppgave var fotgående og en ny lang markering. Det løste hun enkelt, uten poengtap. Til slutt var det en vanndirigering – forbi en øy hun dagen før hadde hentet markeringer på og over til land på andre siden. Hun satte kursen  riktig fra starten men dreide til venstre mot øya. Jeg stoppet henne og viste henne at hun skulle ta til høyre. Når hun hadde svømt litt vekk fra øya sendte jeg henne bakover med et utsignal hun svømte til land på den andre siden. Der løp hun litt i feil retning, så jeg la på et stoppsignal og søk til høyre. Hun søkte i riktig retning og plukket dummyen. Dette var tydeligvis en post der man hadde forutsatt at det skulle handling til og vi slapp med ett poengs tap. Vi fikk ikke vite poengene før om kvelden. Jeg hadde regnet med at poengtapet var større og hadde ingen forventning om premie. Som ventet ble Trond Valdersnes og Christina Getz ropt opp ut fra hva jeg hadde hørt om hvordan de hadde gått. Så sa Else at det var ekstra gledelig med førsteplassen. Da begynte jeg å skjønne hvor det bar. Gøy å vise at en curly også kan!

 

2 Comments

  1. Asbjørn

    Alltid en glede å få trene hund med deg Ellisiv. Du imponerer meg igjen. Uken gjennom med Heti hvor innsatsen din får det til å fungere, og på den uoffisielle Working Testen med alle lørdag. Kivi kjenner jo fra før 😉

Comments are closed.