Backamo dag 3

 Tirsdag startet med en tur til dyrlegen for ormekur. Der var det mange innom, så det ble litt ventetid. Kivi og jeg kom derfor litt heseblesende etter gruppa vår. Planen var å gå en walk up hvor vi skulle sette sammen de ulike elementene vi hadde trent på. Gruppa ble delt i to, og Kivi og jeg tok en tur ned til vannet mens vi ventet. Godt for Kivi å avkjøle seg litt før hun skulle jobbe i den dirrende heten.  Vi var fire som gikk på linje. Kivi gikk nærmest skytter og ble dratt litt mot han. Noe vi må trene mer på.  Kivis første oppgave var en dirigering i motsatt retning av dit vi gikk, over grasmatta, over en vei og opp på en steinmur med nærsøk i høyt gras der.  Det gikk fint. Tips: Viktig å blåse stopp tidlig nok så de rekker å stoppe i riktige område. Da slipper man handling og poengtrekk.

Neste tur for Kivi ble det en markering over et gjerde mot et område det også var lagt ut noe. Ritualet ut – over – ut skulle vi bruke nå også. Dette forat hunden skal lære og for at den skal lykkes. Kivi hentet en ball i stedet, som lå i samme området der det ble kastet, men hun løp fint ut og hoppet gjerde både fram og tilbake.  Vi fikk også bruk for «bird behind». Da skulle vi bråsnu, samtidig sørge for at hunden så ballen skutt ut med en dummyskyter.  Jeg trodde ikke Kivi så sin ettersom hun skvatt rundt og så en annen vei når jeg så på henne. Jeg sendte derfor som på dirigering, hun løp rett ut men så stoppet jeg henne for tidlig. Fikk høre at det var lenger ut. Når jeg ba henne fortsette lenger ut løp hun rett ut og plukket dummyen. Her skulle jeg nok stolt på hunden og ikke undervurdert avstanden…

Etterpå fikk hun dirigering mot en busk. Hun løp rett ut, stoppet på signal og plukket dummyen.  Det var en fin jobb.  Til slutt, etter at vi hadde snudd og gikk motsatt vei, fikk hun en markering over gjerdet det ble både kastet en og skutt ut en. Kivi løp litt for høyt opp men tok signal og løp inn i området og plukket. Det så ut som hun trodde den var lenger ut.

Walk upen var morsom. Alle hundene fikk omtrent de samme oppgavene som Kivi og løste dem bra. Det er gøy å gå med så flinke hunder og folk.

Vannarbeid

Økta sluttet med vannarbeid. To og to skulle gå fot ned mot vannet der det kom en markering i sivet og en på land. Vi fikk desverre ikke prøvd dette ettersom det kom noen å skulle bade. Det var litt dumt, skulle gjerne sett hvordan Kivi løste dette.

Etter lunsj gikk vi gjennom innlæring av tegn. Først uttegn. Han anbefalte oss å starte med 15 m mellom dummy og hund og 15 m mellom hund og fører og bygger dette opp til 100 m. Hunden gikk fot, dumme lagt ned, hunden fot tilbake ca 15 m fra dummy og fører fortsetter 15 meter til. Snur seg, blåser stopp og sender ut. Deretter fortsatte vi med en øvelse han kalte «three card trick». Dette er en øvelse vi har prøvd før. Det kastes det en bak og en til hver side av hunden og man dirigerer ut og til siden. Kivi har syntes denne øvelsen er kjedelig, men at den er nyttig demonstrerte Kivi. Hun løp bakover i stedet for til siden når jeg prøvde å sende henne til venstre. Men måten han gjorde det på gjorde at Kivi synes det var artig. Jeg tror det var fordi han økte avstanden samtidig som dummyene var lett synlige på grasmatte. Han kastet dummyene ut igjen for hver gang, untatt den siste sidedirigeringen, så sendte vi på dirigering på de to siste som lå igjen fra der vi sto. Han hadde også en «seven card» øvelse, som også inkluderer skrått bakover til hver side.  Jeg fikk også et tips fra de som sto rundt meg å trene noe morsomt rett etterpå for å skape forventning og øke verdien på øvelsen. Disse basisøvelsene mente Danny vi skulle gjøre hver dag, også dagen før konkurranse for å få det på plass og skape sikkerhet hos hunden.

Deretter avsluttet vi med en lang dirigering ned en bakke etter skudd rett på dummy og den var synlig for hunden når de kom ned.