Treningscamp for en flokk krøller

Treningscamp for en flokk krøller

Vi har vært på et spennende treningsopphold med 7 aktive curlyer samt to gamle curlydamer på næsten 13 år. Det var spennende og hyggelig å møtes igjen alle fire, Heike fra Tyskland, som hadde to curlyer med, Ellisiv fra Norge med tre curlyer, Janne og Ingelise fra Danmark med to curlyer hver seg. Vi møttes i Fjelster i Danmark, hvor vi hadde leid to hytter og et attraktivt treningsområde.

Vi byttet på å være ansvarlig for treningsoplegg, og hadde et treningspass formiddag og ettermiddag, justerte oppgavene i forhold til hvor langt hver enkelt hund var i treningen. Det ble evaluert og sparret med hverandre, deilig å utveksle treningserfaring etter treningen. Mulighetene for oppgaver er nærmest uendelige, og vi trente en del forskjellige vannoppgaver i flere av de små sjøene. En walk up med tilbakesending til et kratt, hvor det var utlagt en del tennisballer forut for oppgaven, var også en god træningsopgave. Vi affyrede et par skudd i området, før vi gikk walk up. Vi gikk på to rekker, de to forreste hundene fikk hente markeringer på kryss, eter at bakerste hunder var sendt bakover til området, hvor tennisballene lå.

Lange dirigeringer

Bilde av terreng med lang dirigering på 140 m.
Bilde 1, dirigering bygget opp til 140 m inkludert terrengskifter og bakker.

En av oppgavene var en dirigering, som ble bygget opp, se bilde 1. Hva man kanskje ikke kan se på bildet, er at det er to store bakker mellem punktet  hundene ble sendt fra, til den bakke, hvorpå dummyen kastes. Vi startet med å gå stien med hundene, deretter sendtes hundene fra første bakke, og bagetter rygget vi til punktet mellem nåletrærne, og senere længere bakover i terrenget, så det ble en riktig lang dirigering. De mest erfarne hunde fik den som blind dirigering, yngste hund fik opgaven først som markering, deretter som dirigering, så suksessen kom også selvom dirigeringen endte med å bli riktig lang.

Terreng for oppbygging av lang dirigering i kupert terreng med dike.

En annen opgave var som bilde 2 viser, hvor dummyen lå på samme bakke som tidligere beskrevet, men punktet for avsending var flyttet til en vinkel på 90 grader i forhold til forrige oppgave og endte med å bli som vist på foto. Igjen bygget vi opp, sto foran den steile bakken og sendte derfra, så rykket vi lenger bakover, gikk over grøften og sendte på den andre side, ettersom vi ville trene  at hunden skulle ta den rette linjen, så de måtte over grøften og ikke ta veien man kan ane. Hundene endte med å bli sendt fra stor avstand, med en distraktion kastet i vannet, som vist på foto, og sendt først på dirigeringen, derefter på vannmarkeringen.

Mange muligheter for vannarbeid

Terrenget ga også mange muligheter for vannarbeid. Vi trente hundene i å bli sendt blint  på vann og fortsette å svømme rett fram uten for mye påvirkning. Når hundens fart og retning var som ønsket, kom det en dummy i fartsretningen som belønning. Hundene hadde stor motivasjon for dette arbeidet og det var en god avveksling fra sommervarmen og de lange dirigeringer.

Alder ingen hindring

Veteranene, søstrene Lara og Loa på 13 fikk også sine oppgaver. De utførte apportering både på land og i vann i en stabil takt og med ikke mindre glede.

Curlysøstrene Lara og Loa på 13 år sitter på pensjonistbenken og følger med.
Lara og Loa på 13

Det er en opplevelse å trene sammen med instruktører som selv har curly og forstår hundene så godt. Vi hjalp hverandre med tips og triks. Der er ingen tvil om at en curly blir motivert av stigende vanskelighetsgrad, mens motivasjon og fart faller når opgaverne blir repetitive. Ved å bruke hverandres erfaringer ble øvelsene tilrettelagt godt og tilpasset hver enkelt hund. Hvis det var noe som ikke fungerte, var der kort vei til å finne bedre løsninger.

Om kvelden var det tid til de lange diskussjoner om rasens utvikling. Gruppens erfaring er at det er viktig for rasens fremtid som en arbeidende jakthund, at den velarbeidende curly med den rette motivatsjon tas i betraktning ved avlen.

9 curlyer på en brygge i vannet

Hvis du vil lese mere om curlyens historie som jagthund, kan vi anbefale denne artikkelen: https://projectupland.com/hunting-dogs/the-curly-coated-retriever

Heike Melcher, Ellisiv Hovig, Ingelise Koed og Janne Hjorth.

%d bloggere liker dette: